Битови Газови Уреди

Необходимата информация за правилен избор на уреди за вашия дом.

Газови котли

Газовият котел във Вашия дом е източник на топлина и комфорт. Неговото предназначение е осигуряване на отопление и топла вода за цялото домакинство.

Типове газови котли

Предлаганите на пазара газови котли са в две основни модификации: едноконтурни и двуконтурни.

Изборът между едноконтурен и двуконтурен котел е фактически избор на начина за подгряване на битовата гореща вода - в проточен топлообменник или в отделен обемен газов бойлер.

Едноконтурните са предназначени само за отопление и се налага допълнително монтиране на газов бойлер, ако желаете да имате и гореща вода

Двуконтурните котли са предназначени за отопление и подгряване на битова гореща вода. Техните основни предимства са компактност и икономичност.

Икономичност

Основният параметър, определящ икономичността на котела, е неговият коефициент на полезно действие. Кондензните котли получават топлина от изгаряне на природния газ и са способни частично да оползотворяват топлината, образувана при кондензацията на водните пари, което позволява техния коефициент на полезно действие да достигне 100%.

Мощност на котела

Мощността е друг важен параметър при избора на котел и от нея зависят както комфорта, така и месечните разходи за природен газ. Поради тази причина определянето на мощността на котела следва да бъде доверено на професионалист. Мощността на Вашия котел трябва да е достатъчна за обезпечаването на отоплението и производството на топла вода, но ако монтирате прекалено мощен котел, рискувате разходите Ви да се увеличат. При газификация на Вашето жилище винаги се консултирайте с нашите търговци, за да сте сигурни че сте направили правилния избор на газов котел.

Газови бойлери

 • Обемните газови бойлери

  акумулират топла вода, която се подгрява предварително до желаната температура, като техните предимства са:

  Загряват водата два пъти по-бързо от електрическите еквивалентни бойлери

  Имат компактни размери, което позволява да се инсталират лесно

  Топлата вода може да се ползва едновременно в няколко помещения на Вашия дом

  Обемните газови бойлери
 • Проточните газови бойлери

  загряват водата веднага след отваряне на крана на батерията, при което автоматично се включва работната горелка. Тяхното предимство е, че няма ограничения по отношение на общото количество ползвана топла вода, но има ограничения в дебита на водата. Работния диапазон е обратно пропорционален на желаната температура, т.е. когато желаете водата да е по-гореща - намаляваме силата на струята.

  Проточните газови бойлери

Газови конвектори

Конвекторите са отоплителни уреди, в които природния газ изгаря в горивна камера, чиито стени затоплят въздуха в помещението. Те се монтират в отопляваното помещение и се свързват директно с газовата инсталация.

Този тип газови уреди са за предпочитане, когато отоплявате малък брой помещения, тъй като могат да работят независимо един от друг. Мощността им се подбира според отопляваното помещение, а инвестицията е много по-малка от тази за газов котел и отоплителна инсталация.

Газови конвектори

Газови печки

Газовите печки притежават множество предимства и набор от полезни и удобни функции, които увеличават удоволствието от готвенето. С тях спестявате време и енергия. Газовите уреди за готвене са над два пъти по-икономични, в сравнение с електрическите. Високата им ефективност се изразява в бързото и равномерно нагряване на съдовете, а контролът върху пламъка позволява прецизност и точност при управление на желаната от Вас температура.

Газовите печки и котлони са лесни за експлоатация и напълно безопасни, благодарение на вградената система за сигурност по време на готвене.

Газови печки

Програматори и терморегулатори

За да постигнете по-висок комфорт на отоплението, както и за оптимизиране на разхода на енергия Ви препоръчваме използването на терморегулатори и програматори. С тези устройства можете да настроите отоплението в дома според Вашия ежедневен режим.
Съвременните програматори са снабдени с температурни датчици и WiFi връзка, които могат да бъдат управлявани както ръчно на място, така и от разстояние чрез мобилен телефон или таблет. С тях може да управлява дори и режима на производство на топла вода, така че винаги да разполагате с достатъчно количество.

Програматори и терморегулатори